Is biologische bestrijding ook duurzaam?

Jurgen Kohl vertelde recent over biologische bestrijding. Doctor Felix Bianchi, professor aan de Wageningen Universiteit vertelt graag over het belang van biologische bestrijding. Deze vorm van gewasbescherming is noodzakelijk om producten het kenmerk ‘biologisch’ te geven. Maar is biologisch ook per definitie duurzaam?

Grijs gebied in biologische bestrijding

Onder biologische bestrijding vallen alle vormen van natuurlijke wezens die vijanden van een gewas kunnen doden. Felix Bianchi is enthousiast over zijn vakgebied: “Biologische bestrijding is erg succesvol in kassen. In de kassen worden bijvoorbeeld hommels gebruikt om de gewassen te beschermen tegen ziektes en ze minder vatbaar te maken. Daarnaast kunnen de plagen in een kas zich nooit verder verspreiden. Gewasbestrijding voor buiten in de grond is moeilijker, want de plaag kan zich makkelijk verspreiden. Bloemenranden rondom het gebied bieden uitkomst om de insecten op de juiste plek te houden.”

Biologisch écht duurzaam?

“In het verleden werd tegen de aardappelziekte kopersulfaat gebruikt. Biologische bestrijding is dus niet in alle gevallen duurzamer, maar het is wél minder schadelijk dan het gebruik van chemische middelen. Met het inzetten van chemische middelen hebben telers veel te verliezen, omdat deze middelen niet in de natuur voorkomen en schade aanrichten aan de biodiversiteit. Daardoor dragen biologische bestrijders op een duurzame manier bij aan het bestrijden van deze vijanden. Bestrijding met natuurlijke vijanden is de meest duurzame en biologische manier,” aldus Bianchi.

Steeds betere wet- en regelgeving

Felix stelt dat er in Europa een goede wet- en regelgeving geldt om plagen en ziekten van de gewassen op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. “Europa legt focus op deze manier van bestrijden. Boeren krijgen bijvoorbeeld ook subsidies als ze groener bezig zijn. Dit doen ze bijvoorbeeld met bloemenranden.”

Blijf kritisch op je eigen eten!

Bianchi kiest zelf ook bewust voor biologisch: “Ik eet vaak biologisch voedsel, omdat in het algemeen biologische gewasbescherming duurzamer is dan conventionele landbouw. Ik vind wel dat je kritisch moet blijven kijken naar wat je koopt. Waar komt het vandaan, wat voor impact heeft het product op het milieu en wat zijn de sociale voordelen? Het kan geen kwaad om meer biologische producten te eten en daardoor ook meer boeren te stimuleren om aan biologische landbouw en biologische bestrijding te doen.”

Deel dit verhaal:

Voordeel 1
Compleet biologisch gevuld restaurantbord
1
Voordeel 1
Compleet biologisch gevuld restaurantbord

Ekoland biedt de brede, biologische basis voor ieder restaurant. Het uitgebreide assortiment bestaat uit onder andere peulvruchten, noten en granen. Kortom, een onmisbare aanvulling op uw leveranciers voor vlees, vis en groenten. Zo gaan we samen voor de volwaardige honderd procent biologisch.

Bekijk alle 3 voordelen